20 common HTML and CSS interview questions and answers for freshers Part – I

Dear Friends,

Today, I ma going to share some HTML & CSS  Interview questions and answer for crack Interview at Fresher Laval.

As we know very well if you want to start your career in web designing than it is necessary that you must know basics of designing which can be asked in your first Interview.

So I am here for posting some Interview questions with answer which can help you a lot in cracking your first Interview…

1 What is HTML5?

Ans : HTML5 is came with some new features. HTML5 is the new standard for HTML, XHTML, and the HTML DOM.

2. Are HTML tags case sensitive?

Ans :  No,  nothing like this HTML tags are not case sensitive. You can use any case as your wish.

3. What do you understand about? CSS and How many kind of CSS we use?

Ans.Full form of CSS is? Cascading?Style?Sheets. If you are a designer (HTML/CSS Developer) than you must have good command on CSS.

You can say CSS i just like as blood in human body. CSS define?how to display?HTML elements

There are three types of CSS we can use….

(a) Inline style sheet —: We use inside the HTML element

(b) Internal style sheet – : We use inside the HTML page using <style></style> tag

(c) External style sheet : – Separate file or external file

 

4. What is DHTML?

Ans : DHTML is a combination of HTML, XHTML, Javascript, Jquery and CSS , We use DHTML for? making dynamic and interactive web pages.

5. What is XML?

Ans :? XML stands for extensible?Markup?Language. Basically XML is designed to transport and store data.

6. As you see sometimes we use ‘clear” , Why we use ?clear ?in HTML?

Ans : It play a important role if we are using many <div> accordingly. Basically We use the clearance in HTML code for separating the content from one <div> content after floating the position of other<div> content.

 

7. How to create? an e-mail link on given text in HTML?

Ans : <a href=”mailto:info@thewebdevelopers.org”>TheWebDevelopers<a/>

 

8. Can we call external CSS file if yes that How can we call the external style sheet?

Ans :? <link rel=”stylesheet” type=”text/css” href=”mystyle.css”>

 

9. How do we make a comment inside the CSS file?

Ans :  /* include your comment here*/

10. How can we make each word in a text start with a capital letter using CSS?

Ans : We can use this property   text-transform: capitalize;

11. What are? the main difference between css2 and css3?

Ans :  The main and biggest difference between CSS2 and CSS3 is that CSS3 has been split up into different sections, called modules. Each of these modules is making it?s way through the W3C in various stages of the recommendation process.

12. What is the? grouping in CSS?

Ans : We can write style for two or more selectors that share the same style, only we need to comma separated list of every selector. Grouping is decrease number of line in our code.

13. What is difference between margin and padding in CSS ?

Ans : Below is the main difference between margin and padding…
Padding – defines space between border and element content
Margin – defines space between border and other outer elements

Look at the below image …

margin_padding

 

 

I will Post some more advance level CSS3 and HTML Interview questions and answers…

happy wheels

Share with Friends

4 thoughts on “20 common HTML and CSS interview questions and answers for freshers Part – I

Comments are closed.